Szervezetfejlesztés

4E modell

A szervezetek élete nagyon komplex mindegyik vállalkozás más és más, hiszen emberek összegségéből épülnek fel. Ahogy nincs két egyforma ember úgy nincs két egyforma szervezet sem. Ezért is talán a legfontosabb, hogy nagy hangsúlyt fektetünk a szervezetfejlesztésre. Mivel fontos, hogy egyik vállalat se maradjon le a fejlődésben a versenytársaktól. 

A következőkben a 4E modellt fogom ismertetni. Az új rendszer bevezetése előtt mindig érdemes mérlegelni, milyen előkészítéssel tudnánk megkönnyíteni annak elfogadását, illetve jövőbeni alkalmazását, hiszen az emberek általában minden egyes változásnak ellenmennek és próbálják kizárni a változás legkisebb jelét is. Erre kiváló módszer a 4EL modell, amely a folyamatot külön szakaszokra bontva próbálja szép lassan meggyőzni az alkalmazottakat az új rendszer létjogosultságáról.

 A modell szakaszai:

  1. Ellenállás

Miből is fakad a folyamatos ellenállása? Az emberek zöme a biztonságra törekszik így fél, hogy a változás rossz irányba fogja vinni őt és az ő által féltett kényelmet és megszokottságot. Az effajta csalfa érzeteket kell megszüntetnünk a lehetőségek részletes bemutatásával.

  1. Elégedetlenség a jelennel

A múltból eredő, de ma is fennálló problémák meghatározzák az emberek hozzáállását, ezekre építve könnyebben változástatásra, az új szisztéma követésére bírhatjuk őket.

  1. Elképzelt jövő

Egy vonzó jövő felvázolása reményt ad az alkalmazottaknak, hiszen lesz így lesz motivációjuk energiát fektetni az új rendszer alkalmazásába. Kellő támogatással, de azért a realitás talaján maradva egyfajta belső szükséglet jelenhet meg a változások iránt.

  1. Első lépés:

Fontos, hogy a kitűzött célokat elemeire bontsuk, mivel a megvalósításhoz konkrét lépések sorozatai szükségeltetnek. Az első lépés megtétele – és a többi meghatározása – nélkül hiú ábránd marad a szervezetfejlesztés.

Foglalj egy díjmentes toborzási konzultációt:

Ha szeretnél felvenni új munkatársat és kötelezettségmentesen kipróbálni a módszerünket, akkor nincs más dolgod, minthogy kattints a LEFOGLALOM gombra és töltsd ki a rövid űrlapot:

30 perces díjmentes konzultáció:

A konzultáció teljesen díjmentes és NEM jár semmilyen kötelezettséggel. Adataid biztonságban vannak.